Menu

Garofița Pietrei Craiului - Floarea Craiului, unică în lume!

f_350_200_16777215_00_images_poze_2021_09septembrie_garofita_pietrei_craiului01-09.jpg”Zona montană a județului Argeș se remarcă atât printr-un relief spectaculos, dar și prin faptul că adăpostește o multitudine de specii de plante și animale.

Garofița Pietrei Craiului (Dianthus callizonus) tv o floare endemică Parcului Național Piatra Craiului, aici fiind singurul loc din lume în care o putem întâlni. Trăiește în special pe stâncăriile înierbate și însorite din zona alpină inferioară, printre grohotișuri, sau la limita superioară a pajiștilor alpine. Are o culoarea roz aprins, iar corola de aproximativ 3-4 cm are cinci petale, dințate la vârf. Centrul florii are un inel de culore mai închisă, iar petalele sunt presărate cu pete albe. Tot în această zonă se întâlnesc și niște perișori fini.

Această floare a fost descoperită cu mai bine de 150 de ani în urmă de către doi botaniști ardeleni. Aceștia au rămas surprinși de unicitatea garofiței și de faptul că nu s-a răspândit pe masivele din jur. Descrierea lor asupra speciei a declanșat o intensă cercetare asupra florei masivului.

f_350_200_16777215_00_images_poze_2021_09septembrie_garofita_pietrei_craiului02-09.jpgSe poate întâlni de la jumătatea lunii iulie și până la sfârșitul lunii august. Vă recomandăm să mergeți la începutul perioadei de înflorire, când exemplarele sunt mai frumoase și mai puțin afectate de arșiță sau de ploi torențiale.

Unul dintre locurile cele mai accesibile în care se poate întâlni este pe traseul ce pleacă de la Plaiul Foii (bandă roșie) și merge către Marele Grohotiș (triunghi albastru). După ce ați trecut de pădure și ați ajuns la zona în care poteca merge de-a lungul peretelui, puteți întâlni floarea pe brânele înierbate.

Atenție! Garofița Pietrei Craiului este o plantă ocrotită prin lege. Nu rupeți exemplarele găsite și luați cu voi acasă doar amintirea unei întâlniri memorabile, cu o floare rară ce trăiește doar într-un singur loc din lume.
(Sursa: romaniasalbatica.ro)

A consemnat Adina IONESCU

MAI PUTEȚI (RE)CITI:

Două rute din Argeş, pe lista traseelor cultural turistice ale Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

S-a semnat contractul de conservare și consolidare a Cetății Poenari, o investiție de peste 20 milioane lei

 

 

The most visited gambling websites in The UK