Menu

Argeșul de poveste! Marele Grohotiș și Cerdacul Stanciului - Poarta de intrare în Piatra Craiului

f_350_200_16777215_00_images_poze_2021_09septembrie_marele_grohotis_cerdacul_stanciului01-09.jpg”Cetatea naturală de stâncă a Pietrei Craiului este unică printre munții din țara noastră. Creasta lungă de aproximativ 25 de kilometri formează unul dintre cele mai iubite peisaje montane din România, un loc în care alpiniștii și cercetătorii deopotrivă, pot fi uimiți de diversitatea locului de aici.

Pe drumul spre «Poarta de intrare în Piatra Craiului» vom putea să admiram creastele munţilor iar cu puţin noroc vom putem vedea capre negre şi alte splendori ale locului. Traseul este spectaculos oferind o panoramă deosebită iar numărul mare de văi, grohotișuri, arcade naturale și golurile alpine întregesc spectacolul vizual.

f_350_200_16777215_00_images_poze_2021_09septembrie_marele_grohotis_cerdacul_stanciului02-09.jpgMarele Grohotiș, este cel mai important fenomen carstic (eroziunea calcarului cu ajutorul apei) din Carpați și cea mai mare formațiune de acest gen din România.

Marele Grohotiş (1.650 de metri) este o pânză de pietre sub forma unei văi abrupte, având o lungime de aproximativ patru kilometri. Grohotișurile constituie una dintre cele mai caracteristice componente ale Pietrei Craiului. Se consideră că aici sunt cele mai mari grohotișuri calcaroase ca întindere, din Carpații românești.

Cerdacul Stanciului, este o formațiune carstică impresionantă, în forma unei arcade imense, rezultat în urma prăbușirii pereților unei peșteri și a eroziunii cauzate de vânt și ploi. Acest monument al naturii, format din calcar masiv, se găsește în partea dreaptă a potecii care merge pe sub Abruptul Vestic al Pietrei Craiului.

f_350_200_16777215_00_images_poze_2021_09septembrie_marele_grohotis_cerdacul_stanciului05-09.jpgNumele lui se trage de la haiducul Stanciu Bratu, care își făcea veacul prin zonele acestea, avându-și ascunzătoarea în această peșteră. Stanciu Bratu a fost una din figurile legendare de haiduci ale sfârșitului secolului al XVIII-lea, fiind cunoscut, alături de ceata sa, în toată regiunea culoarului Rucăr-Bran.

Posibilități de acces: Hidrocentrala Clăbucet (Săticul de sus) – Crucea Grănicerului – Cerdacul Stanciului și Marele grohotiș se află pe curba de nivel a altitudinii de 1600-1650 metri – Vf. Tămășel – Poiana Tămășel – Cabana Garofița Pietrei Craiului.

(Sursa: romaniasalbatica.ro, wikipedia)”

A consemnat Adina IONESCU

MAI PUTEȚI (RE)CITI:

Lacul Capra, o perlă din Munții Făgăraș

Garofița Pietrei Craiului - Floarea Craiului, unică în lume!

Se deschide festivalul de toamnă „COPIII ARGEȘULUI SĂDESC VIITORUL”! Vezi care va fi Marele Premiu al festivalului!

 

 

 

 

The most visited gambling websites in The UK